Titulka   >  Oznamy
publikované: 26.10.2016 13:00  //  aktualizácia: 26.10.2016 13:06  //  zobrazené: 774

Dotácie obce klubom, spolkom a organizáciám

Každoročne si v poslednom kvartáli kalendárneho roka môžu podať záujemcovia z radov klubov, spolkov a organizácií pôsobiacich na území obce žiadosti o dotácie z obecného rozpočtu pre nasledujúci kalendárny rok na svoje fungovanie. V tomto roku je termín stanovený do 31. októbra 2016 a žiadatelia sa budú riadiť všeobecne – záväzným nariadením (VZN) č.6/2016.

Novinkou vo VZN je participatívny rozpočet, teda časť, ktorá hovorí o spolupodieľajúcom sa rozpočte. Znamená to, že ak má niekto záujem o dotáciu z participatívneho rozpočtu, táto dotácia bude, v prípade jej schválenia, iba časťou vynaložených prostriedkov na realizáciu konkrétneho projektu zameraného napríklad na ochranu životného prostredia, revitalizáciu verejných priestranstiev, rozvoj školstva, kultúry, športu, zachovanie historických hodnôt a podobne. Minimálna udržateľnosť projektu musí byť aspoň 12 mesiacov.

Kluby, spolky a organizácie, ktoré majú záujem o tradičnú dotáciu z rozpočtu (určenú na ich prevádzkovú činnosť, podujatia pre deti, novátorské aktivity, ozdravenie a ochranu životného prostredia a pod.) si podajú žiadosť, ktorá sa netýka participatívneho rozpočtu (Príloha č.1 vo VZN). Celé znenie nového VZN a tlačivo na žiadosť o dotáciu z rozpočtu obce záujemcovia nájdu na webovej stránke obce, ak si na hornej lište zvolia sekciu Samospráva, v nej Samospráva obce a časť Všeobecne - záväzné nariadenia.

Aj pre nasledujúci kalendárny rok by mali byť rozdelené 3% z čistých príjmov obce. V ostatných rokoch išlo o sumu okolo 50 – 55 tisíc eur. V nasledujúcom roku by mal byť objem rozdelených finančných prostriedkov veľmi podobný. Požiadavky jednotlivých žiadateľov budú zapracované do návrhu rozpočtu na budúci kalendárny rok, ktorý bude zastupiteľstvo schvaľovať v rámci svojho zasadnutia na sklonku roka. Je dôležité, aby spolky a kluby mali aj vlastné finančné prostriedky, aby mohli bez problémov fungovať už od začiatku roka – podľa platného VZN sa im pridelené finančné prostriedky budú totiž vyplácať až na základe predloženia dokladov vynaložených na schválený účel a vo výške schválenej dotácie.

Zástupcovia klubov, spolkov a organizácií môžu svoje žiadosti o dotáciu zo strany obce doručiť do klientskeho centra obecného úradu  najneskôr v pondelok 31.októbra 2016.

 

 

Prílohy

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top