Titulka   >  SAMOSPRÁVA   >  Samospráva obce   >  Všeobecne záväzné nariadenia
publikované: 13.07.2000 14:40  //  aktualizácia: 15.07.2015 14:41  //  zobrazené: 740

O vytváraní zdravého životného prostredia, o ochrane verejného poriadku a zelene na území obce Močenok

číslo: 01/2000  |  dátum schválenia: 02.07.2000  |  dátum účinnosti: 11.07.2000  |  stav: účinné

§ 1

Úvodné ustanovenia

 

  1. Účelom tohto všeobecne záväzného nariadenia je v rámci svojej právomoci a v súlade s platnými právnymi predpismi usmerňovať vytváranie a zabezpečovanie  zdravého životného prostredia v katastrálnom území obce Močenok.
  2. Každý má právo žiť vo všestranne priaznivom a najmä zdravom a esteticky kvalitnom životnom prostredí, zodpovedajúcom čo najúplnejšie potrebám a požiadavkám rozvoja občanov, podieľať sa na starostlivosti o neho, byť informovaný o stave životného prostredia, jeho príčinách a dôsledkoch a upozorňovať na prípady ohrozovania a poškodzovania životného prostredia.
  3. Každý je povinný sa zdržať všetkého, čím by nad mieru stanovenú právnymi predpismi ohrozoval stav životného prostredia a oznamovať príslušným orgánom všetky prípady ohrozovania životného prostredia.
  4. Neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o životné prostredie je udržiavanie čistoty verejného priestranstva, ochrana verejného poriadku a rozširovanie zelene.

 

 

Časť I

Prvá hlava

 

Čistota obce

 

§ 2

Čistota verejných priestranstiev

 

  1. Za verejné priestranstvá sa podľa tohto všeobecne záväzného nariadenia považujú  všetky miesta, ktoré slúžia verejnému užívaniu, zodpovedajúcemu ich určeniu.

Verejnými priestranstvami sú:

  1. obecné komunikácie
  2. ulice
  3. chodníky
  4. cesty
  5. iné verejnosti prístupné priestory
  6. verejná zeleň

 

  1. V záujme zdravia, bezpečnosti občanov a pre zabezpečenie zdravého životného prostredia sa v obci zakazuje znečisťovať verejné priestranstvá, najmä:
  • odhadzovať odpadky (smetie, papier, obaly, zvyšky ovocia, zeleniny a iné nepotrebné veci),
  • znečisťovať verejné priestranstvá odpadovými vodami alebo inými znečisťovacími tekutinami, vrátane tekutých fekálií, maštaľného hnoja a humusu
  • vylievať znečistené úžitkové vody do uličnej kanalizácie,
  • znečisťovať verejné priestranstvá umývaním a čistením motorových vozidiel všetkého druhu,
  • znečisťovať chodníky, cesty a vozovky ohorkami z cigariet,
  • znečisťovať chodníky vodou, ktorou sa umývali výkladné skrine,
  • vyberať z odpadkových košov akýkoľvek odpad,
  • akokoľvek ohradzovať, znehodnocovať, poškodzovať a ničiť obecnú zeleň, verejné objekty a zariadenia, pamiatkové objekty,
  • zakazuje sa spaľovanie nebezpečných – toxických materiálov (plasty, guma, ropné látky a iné)
  • zakazuje sa na verejnom priestranstve akékoľvek spaľovanie, vypaľovať trávnaté porasty, spaľovanie lístia a zvyškov rastlín,
  • v záhradách pri rodinných domoch pri dodržaní všetkých bezpečnostných opatrení je možné spaľovať malé množstvo záhradného bioodpadu v suchom stave v týchto hodinách:    v stredu   od 1300 – 1700 hod.

                             a v sobotu  od 1300 – 1700 hod.

            Ak  pôvodca nadmerným zadymovaním a zápachom obťažuje svoje okolie, Obecný

            úrad v Močenku môže zakázať toto spaľovanie.

  • nechávať psov alebo iné hospodárske zvieratá voľne pobehovať alebo znečisťovať    komunikácie a chodníky, verejné priestranstvá,
  • strieľať zo vzduchovky a iných strelných zbraní na vtákov a iné živočíchy.
  • poškodzovať miestny rozhlas, verejné osvetlenie, osvetľovacie ramená, cestné značky, písať, kresliť a lepiť plagáty na ne,
  • znečisťovať autobusové zastávky a ničiť zariadenie autobusovej zastávky (písať, kresliť a lepiť plagáty),

 

  1. Dvory, záhrady a ploty, ako aj iné nehnuteľnosti, ktoré hraničia s verejným priestranstvom je povinný vlastník, resp. užívateľ upratovať a trvalo udržiavať tak aby neboli znečistené a zarastené burinou.
  2. Okolie poľných ciest a ostatných okrajových častí, poľnohospodárskych pozemkov, záhrad a extravilánu obce upravujú a zbavujú buriny užívatelia, zakazuje sa do týchto priestorov odkladať akýkoľvek odpad.
  3. Vlastníci resp. užívatelia domov a záhrad sú povinní konáre stromov, kríkov a iných porastov, vyčnievajúce na chodníky a ulice pravidelne obstrihávať do výšky 2,2 m a upravovať tak, aby neprekážali a neohrozovali chodcov a nerušili cestnú premávku.
  4. Všetky budovy  na čelnej strane ulíc a chodníkov musia byť opatrené funkčnými dažďovými žľabmi a rúrami, aby voda nestekala na chodníky a chodcov.
  5. Fasády obytných domov a iných objektov musia byť čisté, zbavené nápisov a nevhodných kresieb. Za toto zodpovedá vlastník, resp. užívateľ nehnuteľnosti.
  6. Obchodné reklamy a firemné tabule musia byť čisté, vkusne upravené a umiestnené tak, aby nevyčnievali na chodníky, aby neprekážali a neobmedzovali chodcov a nevytvárali prekážky v cestnej premávke.
  7. Za čistotu a čistenie chodníkov počas celého roka zodpovedá vlastník priľahlej nehnuteľnosti, resp. užívateľ priľahlej nehnuteľnosti.
  8. Za čistotu a poriadok na cintorínoch a ich bezprostredného okolia zodpovedá správca cintorína – Obec Močenok a to s prihliadnutím na ustanovenia Pohrebného a cintorínskeho poriadku Obce Močenok. Obyvatelia obce sú povinní dodržiavať Pohrebný a cintorínsky poriadok obce Močenok.
  9. Zakazuje sa zaberať, poškodzovať verejné priestranstvo dopravnými prostriedkami, poľnohospodárskymi zariadeniami a inými technickými prostriedkami.

V prípade, že dopravný prostriedok, dopravný prostriedok poľnohospodárskeho zariadenia a iné technické prostriedky zabraňujú bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, je možné uskutočniť ich odtiahnutie.

Odtiahnutie dopravného prostriedku vykoná oprávnené organizácia na náklady vodiča, resp. vlastníka vozidla.

 

§ 3

Čistota miestnych komunikácií

 

 

 

  1. Na území obce Močenok sa zakazuje jazdiť vozidlami, ktoré sú znečistené nad prípustnú mieru a ďalej vozidlám, ktoré majú nadmernú hlučnosť a nadmerne znečisťujú životné prostredie.
  2. Za čistotu a pravidelné čistenie miestnych komunikácií a verejných priestranstiev zodpovedá obec. Nadmerne znečistenú komunikáciu (pri sezónnych poľnohospodárskych prácach, výkopových prácach) je povinný očistiť ten, kto znečistenie spôsobil.
  3. Správcovia parkovísk (strážených a vyhradených) sú povinní zabezpečiť na týchto náležitý poriadok a čistotu.

 

§ 4

Čistota vodných tokov

 

  1. Zakazuje sa do korýt vodných tokov, príp. nádrží vhadzovať smeti, odpad a akékoľvek predmety, alebo ich ukladať na brehoch a iných miestach, z ktorých by mohli byť do nich splavené a ohroziť tak akosť alebo zdravotnú nezávadnosť vodného toku a zamedziť plynulému prietoku vody.
  2. Zakazuje sa vylievať alebo vypúšťať do vody tekutiny závadné z hľadiska zdravotného alebo bezpečnostného, ako sú zvyšky olejov, ropné látky, žieraviny, priemyselné a organické hnojivá, fekálie a iné škodlivé látky, ktoré by mohli ohrozovať zdravie užívateľov vody, poškodzovať ich, alebo hrubo narušovať vodný tok.
  3. Zakazuje sa vo vodných tokoch umývať a na ich brehoch robiť údržbu a opravy všetkých druhov motorových vozidiel.

 

§ 5

 

  1. Vývoz hliny a starého stavebného odpadu možno vykonávať len na lokalitu, ktorú určí obec na individuálnu žiadosť občana.
  2. Nakladať a skladať materiál a výrobky akéhokoľvek druhu na verejnom priestranstve sa povoľuje len vtedy, ak sa to nedá urobiť bez zvláštnych ťažkostí na inom mieste. Po ukončení práce je prepravca alebo príjemca povinný verejné priestranstvo vyčistiť a uviesť do pôvodného stavu. Takéto užívanie verejného priestranstva podlieha oznamovacej a poplatkovej povinnosti v súlade so Všeobecne záväzným nariadením obce Močenok o miestnych poplatkoch.
  3. Skladanie tovarov, obalov, alebo akéhokoľvek  materiálu na ceste alebo chodníku sa zakazuje.
  4. Odpadové nádoby sa môžu ponechať na chodníku alebo okraji vozovky len na nevyhnutne potrebnú dobu pred vyprázdňovaním. Po vyprázdnení sa musia uložiť na vyhradené miesto.
  5. Skladovanie materiálov ne je dovolené v prejazdoch domov, na prístupových komunikáciách k objektom, na hydrantoch, uzáveroch vody, plynu a na obecnej zeleni.
  6. Zakazuje sa akékoľvek rozkopávanie ulíc bez súhlasu obecného úradu a starostu obce Močenok. Za týmto účelom je potrebné požiadať obecný úrad o rozkopávkové povolenie a v prípade, že ide o štátnu cestu Okresný úrad, správu ciest.

 

§ 6

Osobitné užívanie verejného priestranstva

 

  1. Každý, kto užíva verejné priestranstvo osobitným spôsobom (bližšie pozri  Všeobecne záväzné nariadenie obce Močenok o miestnych poplatkoch) je povinný:
  • používať verejné priestranstvo tak, aby sa čo najmenej obmedzovalo jeho užívanie obyvateľmi obce,
  • zabezpečiť ochranu užívateľov verejného priestranstva a jeho zariadení,
  • zabrániť poškodzovaniu a znečisťovaniu verejného priestranstva a jeho zariadení,
  • po skončení užívania je povinný uviesť verejné priestranstvo na svoje náklady do pôvodného stavu.
  1. Zakazuje sa umiestňovať reklamné zariadenia (plagáty, vývesky, reklamy, pútače a iné oznámenie) mimo k tomu určených miest.
  2. Vlastníci, resp. užívatelia predajní, stánkov a podobných zariadení sú povinní udržiavať poriadok a čistotu v bezprostrednom okolí svojho zariadenia.

Sú tiež povinní zabezpečiť dostatočné množstvo odpadkových košov, starať sa o ich riadny stav a pravidelné vyprázdňovanie.

 

§ 7

Zodpovednosť za čistotu verejného priestranstva

 

  1. Za čistotu a čistenie verejného priestranstva zodpovedá obec.

      Za čistenie chodníkov zodpovedá vlastník, resp. užívateľ priľahlej nehnuteľnosti.

  1. Subjekt poverený obcou zodpovedajúci za čistenie a údržbu verejného priestranstva je povinný najmä:
  1. zabezpečovať pravidelné čistenie verejného priestranstva,
  2. zabezpečovať zjazdnosť vozoviek a schodnosť ciest, v zimnom období tiež odstraňovanie snehu,
  3. zaobstarávať a rozmiestňovať dostatočný počet odpadových košov, pravidelne ich vyprázdňovať a starať sa o ich údržbu,
  4. zabezpečovať čistenie verejného priestranstva predovšetkým vo večerných a ranných hodinách,
  5. oznamovať znečisťovateľov, ako aj tých, ktorí si neplnia svoje povinnosti pri udržiavaní čistoty a to bezodkladne Obecnému úradu v Močenku.
  1. Subjekty, ktoré spravujú bytový fond, vlastníci domov a iných nehnuteľností, sú povinní zabezpečiť, aby chodník hraničiaci s nehnuteľnosťou (a tiež schody) boli riadne, včas a v potrebnom rozsahu čistené, v zimnom období z nich odstránený sneh, v šírke min. 50 cm. Čistením sa rozumie povinnosť   kropiť a zametať, odstraňovať blato, sneh, odpadky a inú nečistotu.  Čistenie sa musí vykonávať po celej šírke a dĺžke chodníka.
  2. Smetie z chodníkov sa ukladá do smetných nádob, nesmie sa nechávať na chodníkoch, prípadne ho zhŕňať na okraj vozovky.

 

§ 8

Nočný pokoj

 

  1. Nočný pokoj sa stanovuje od 2200 do 0600 hod.
  2. Výnimku z bodu 1) povoľuje na základe písomnej žiadosti starosta obce. Tvoria ju príležitostné tanečné zábavy a diskotéky. Táto výnimka sa vzťahuje len na miesto konania podujatia.

 

Druhá hlava

 

Komunálny odpad

 

§ 9

Úvodné ustanovenie

 

  1. Za komunálny odpad (ďalej len KO) sa považuje zmes tuhého odpadu z oblasti bývania (domový odpad), občianskej a technickej vybavenosti, služieb, opráv a drobnej výroby, zelene, dopravy, rekreácie a športu a odpad zo žúmp z komunálneho hospodárstva.
  2. Pôvodca odpadu = obec Močenok.
  3. Producentom KO na území obce Močenok je každý občan, ktorý býva na území obce, PO a FO oprávnená na podnikanie,  ktorá vykonáva svoju činnosť na území obce.

 

§ 10

Povinnosti majiteľov objektov

 

  1. Všetky právnické a fyzické osoby sú povinné zabezpečovať vývoz smetia, spravidla prostredníctvom subjektu, ktorý zabezpečuje odvoz tohto odpadu.
  2. Majiteľ objektu uzatvára zmluvu s obcou, ktorá zabezpečuje odvoz odpadkov, vždy s uvedením počtu odpadkových nádob. Pritom musí zohľadniť množstvo očakávaného odpadu. Majiteľ objektu je povinný zabezpečiť riadne uskladnenie odpadu  a dbať, aby tento bol na odvoz riadne pripravený.
  3. Za udržiavanie čistoty okolo nádob na odpad zodpovedá vlastník, príp. užívateľ objektu, pričom je povinný zabezpečiť aby nedochádzalo k ich preplňovaniu.
  4. Vlastník, resp. užívateľ objektu je povinný vybrať miesto pre odpadkové nádoby tak, aby boli prístupné, odkiaľ možno bez časových strát a zvláštnych ťažkostí nádoby vynášať. Pri určení miesta je potrebné dodržiavať hygienické a estetické zásady (aby nebol rušený vzhľad okolia, aby neboli umiestnené po oknami, aby boli uložené na pevnom podklade a pod.)
  5. Pokiaľ nastanú okolnosti, ktoré znemožňujú alebo podstatným spôsobom  sťažujú prístup k vyhradenému miestu pre nádoby, je vlastník, resp. užívateľ objektu povinný postarať sa o ich vynesenie až na miesto, kde je možný prístup a postarať sa následne o ich uloženie.

 

§ 11

Odvoz komunálneho odpadu

 

  1. Odvoz  komunálneho odpadu v obci Močenok pravidelne zabezpečujú pracovníci hospodárskeho dvora. Komunálny odpad sa vyváža pravidelne jeden krát za týždeň zo všetkých častí obce na základe platenia cez žetóny. Cena jedného žetóna je stanovená uznesením Obecného zastupiteľstva obce Močenok.  V súlade so zákonom SNR č. 369/90 Zb. v konaní zákona č. 71/67 Zb. a 511/92 Zb., v znení neskorších predpisov a prijatého uznesenia Obecného zastupiteľstva č. 33 zd. 16.4.1999 prispieva každá domácnosť na náklady spojené s odpadovým hospodárstvom, ktorá nemá smetnú nádobu a domový odpad nevyváža podľa žetónov. Pri nakladaní s odpadmi je občan povinný separovať – oddeľovať odpady tak, aby mohli byť použité pri ďalšom spracovaní. V obci sú vytvorené podmienky na separovaný zber papiera, skla, akumulátorov, kovový odpad.
  2. Odvážať a odkladať, ukladať akékoľvek odpady a iné  odpadové hmoty na iné miesta než sú pre tieto účely vyhradené skládky, sa zakazuje. Takáto činnosť je priestupkom podľa zák. SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.

 

 

Časť II

 

Obecná zeleň

 

§ 12

Úvodné ustanovenia

 

  1. Zeleňou sa rozumie prírodná časť obecného priestoru a rekreačných miest, predovšetkým skupiny stromov a jednotlivo stojace stromy, kry, kvety, zelené plochy i nádoby so zeleňou.  Súčasťou týchto ucelených súborov zelene sú aj príslušné doplnkové zariadenia ako cesty, chodníky, prístrešky, ihriská, lavičky a pod.
  2. Organizácie, inštitúcie a vlastníci budov, obchodných jednotiek, domov atď., sú povinní zeleň udržiavať, zveľaďovať a rozširovať.
  3. Pri stavebných a iných prácach nesmie dôjsť k poškodeniu existujúcej zelene.

Na výrub stromov je potrebný súhlas Okresného úradu v Šali, odboru ZP, v zmysle § 32 zák. č. 287/1994 Z.z. o ochrane  prírody a krajiny.

 

§ 13

Ochrana obecnej zelene

 

  1. Ochrana, ošetrovanie a udržiavanie drevín sa riadi podľa vyhlášky MZP SR č. 295/1996 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona NR SR o ochrane prírody a krajiny.
  2. Udržiavanie čistoty obecnej zelene je spoločnou povinnosťou všetkých občanov, ktorí v obci žijú, alebo sa tu prechodne zdržiavajú.
  3. Zakazuje sa akékoľvek poškodzovanie zelene, kvetinových záhonov, stromov, kríkov, trávnikov a iných porastov.
  4. Zakazuje sa na týchto plochách umiestňovať reklamné a propagačné zariadenia, stánky, kiosky a pod. bez súhlasu Obecného úradu v Močenku.
  5. Pokiaľ dôjde ku škode na zeleni, je povinná ju nahradiť osoba alebo organizácia, ktorá ju spôsobila (prípadne rodičia alebo zákonní zástupcovia, ak ide o maloletých).

 

 

 

 

 

 

 

 

Časť III

 

Nakladanie s vodou a užívanie vodohospodárskych zariadení

 

§ 15

 

  1. Každý je povinný dbať o ochranu povrchových i podzemných vôd, najmä vôd určených pre zásobovanie pitnou vodou a vystríhať sa ich znečisťovaniu závadnými látkami a materiálmi.
  2. Užívanie vôd si vyžaduje súhlas vodohospodárskeho orgánu v zmysle zákona č. 138/78 Zb. z. o vodnom hospodárstve. Zásobovanie pitnou vodou z obecného vodovodu zabezpečuje obec.
  3. Každý je povinný nakladať s pitnou vodou hospodárne a úsporne. V prípade porúch a závad vodovodných zariadení je každý povinný ihneď to oznámiť organizácii vykonávajúcej údržbu týchto zariadení, prípadne obecnému úradu v Močenku.
  4. Zakazuje sa používať pitnú vodu v rozpore so spôsobom uvedeným v ods. 3 tohto ustanovenia najmä na:
  • umývanie motorových vozidiel
  • umývanie a čistenie rôznych objektov
  • polievanie záhrad je zakázané v čase úsporných opatrení s pitnou vodou vyhlásených obcou
  1. Nie je dovolené:
  • poškodzovať a manipulovať akýmkoľvek spôsobom zariadenie na verejnom vodovode
  • plytvanie s vodou
  • odoberať vodu z hydrantov na iné účely ako na pitie a požiarne účely
  • zriadiť domáci vodovod z verejného vodovodu bez povolenia obce
  1. Zakazuje sa domáci vodovod z domáceho zdroja zapojiť na verejný vodovod.

 

Časť IV

 

Spoločné a záverečné ustanovenia

 

  1. Kontrolu dodržiavania tohto všeobecne záväzného nariadenia vykonávajú orgány samosprávy (starosta, poslanci, komisie, pracovníci obce), prípadne iné zmocnené orgány.
  2. Za nedodržanie ustanovení tohto všeobecne záväzného nariadenia sa zodpovedné osoby a porušovatelia postihnú podľa príslušných právnych predpisov (zák. SNR č. 514/1990 Z.z. a pod.)
  3. Na tomto všeobecne záväznom nariadení sa uznieslo Obecné zastupiteľstvo v Močenku dňa 23.6.2000 a nadobudne účinnosť 15. Dňom po vyvesení na tabuli oznamov Obecného úradu v Močenku.
  4. Toto všeobecne záväzné nariadenie nadobúda účinnosť dňom 11. 7. 2000.

 

V Močenku dňa 26.6.2000

 

 

                                                                                Ing. Jozef Šuvada

                                                                                    starosta obce

 

 

 

DODATOK č . 1

k všeobecne záväznému nariadeniu

č. 1/2000

 

o vytváraní zdravého životného prostredia, o ochrane verejného poriadku a zelene na území obce MOČENOK

 

 

     Obecné zastupiteľstvo v Močenku na základe § 6 zákona č. 369/1990 Z.z. (v platnom znení) o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a dodatkov a v zmysle ustanovenia § 15 zákona SNR č. 544/1990 Zb. o miestnych poplatkoch v znení neskorších zmien a dodatkov, v súlade so zákonom č. 223/2001 o odpadoch vydáva tento dodatok číslo 1 k Všeobecne záväznému nariadeniu číslo 1/2000 o vytváraní zdravého životného prostredia, o ochrane verejného poriadku a zelene na území obce Močenok.

 

l. Týmto dodatkom sa vypúšťa v druhej hlave na str. 6 a 7 Komunálny odpad, § 9, § 10 a § 11 v plnom znení.

Celá problematika komunálneho odpadu je riešená samostatným VZN č. 2/2002 o zbere, preprave a zneškodňovaní komunálneho odpadu a miestnom poplatku za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálneho odpadu.

 

     Tento dodatok číslo 1 k Všeobecne záväznému nariadeniu číslo 1/2000 o vytváraní zdravého životného prostredia, o ochrane verejného poriadku a zelene na území obce Močenok bol schválený na zasadnutí Obecného zastupiteľstva v Močenku dňa 14.12.2001 a nadobudol účinnosť 15-tym dňom po vyvesení na tabuli oznamov Obecného úradu Močenok. Tento dodatok nadobudol účinnosť dňa 1.1.2002.

 

 

 

                                                                                         Ing. Jozef Šuvada

                                                                                            starosta obce

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top