Titulka   >  Video reportáže
publikované: 20.01.2017 13:51  //  aktualizácia: 20.02.2017 11:11  //  zobrazené: 238

Putovná filatelistická výstava L. Štúra 2017

Štúr prišiel do školy v podobe výstavy

V priestoroch základnej školy v našej obci sa 12. januára 2017, keď uplynulo práve 161 rokov od smrti vodcu slovenského národného hnutia, jazykovedca a revolucionára Ľudovíta Štúra, uskutočnila výstava venovaná tomuto slovenskému národnému buditeľovi spojená s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky. Výstavu pripravil Klub filatelistov 52-46 v Močenku na niekoľkých paneloch s bohatým obsahom. Otvorenie výstavy sa uskutočnilo v priestoroch druhej budovy školy, kde hostí – starostu obce, autora výstavy, pracovníčky pošty, pedagógov a žiakov druhého stupňa školy privítal riaditeľ základnej školy Eduard Lacko. Prítomným sa prihovoril aj starosta obce Roman Urbánik a autor výstavy Jozef Kútny v stručnosti zhrnul obsah jednotlivých výstavných panelov. „Štúr bol muž činu, pred ním boli viacerí, by som povedal rojkovia - písali, básnili, snívali, ale on premenil tieto svoje sny na skutočnosť a ak bolo treba pozdvihol dokonca aj zbraň na obranu Slovákov a slovenčiny. On je jeden z najväčších géniov. Štúr je nám stále žiarivým príkladom, pretože on dokonca aj osobné šťastie nechal v ústraní a obetoval sa pre blaho národa. Teraz sme vďaka tomu my tu a akí by sme boli Slováci, keby nebolo Štúra? Pýtam sa sám seba - boli by sme ešte Slováci?“ zamyslel sa nad témou Jozef Kútny. V rámci programu vernisáže výstavy sa s krátkym kultúrnym programom predstavila folklórna skupina Malý Matičiarik. Potom si už prítomní mohli prezrieť celú zaujímavú výstavu. „Bolo to veľmi zaujímavé, je tu veľa pekných známok a celkovo pekná výstava,“ konštatovala žiačka Antónia. „O Štúrovi sme sa už učili, preberali sme ho na dejepise, už som vedel troška o ňom a tu som sa dozvedel nové zaujímavé informácie,“ pridal sa deviatak Šimon. „Učili sme sa o Štúrovi a toto bolo také zaujímavé doplnenie,“ myslí si Nina.

Pre záujemcov bola na chodbe školy zriadená aj príležitostná poštová priehradka, kde pracovníčky pošty na príležitostný  poštový lístok dávali odtlačok pečiatky. Grafický návrh pečiatky spracoval podľa návrhu Jozefa Kútneho renomovaný grafik Adrián Ferda a je na ňom podobizeň Ľudovíta Štúra v pozadí s hradom Devín. „Národný buditeľ, zakladateľ spisovnej slovenčiny, človek, ktorý bojoval za sociálne a kultúrne práva Slovákov, to je odkaz Ľudovíta Štúra. Som potešený, že v našej škole sa otvorila putovná výstava Ľudovíta Štúra, jeho odkaz, jeho dielo vo filatelii. Naši žiaci boli potešení, že si mohli túto výstavu pozrieť. Sú to deviataci, ktorí život a dielo Ľudovíta Štúra majú naštudované,“ bol na výstavu a záujem žiakov hrdý riaditeľ školy Eduard Lacko. Aktuálnu výstavu Klub filatelistov prezentoval ešte v okolitých obciach a okresnom meste Šaľa.

  • Putovná filatelistická výstava L. Štúra 2017

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top