Titulka   >  Video reportáže
publikované: 20.01.2017 13:47  //  aktualizácia: 20.02.2017 11:14  //  zobrazené: 1678

Zimy ako pred desiatkami rokov

Tohtoročná zima nie je najchladnejšia

Počasie prvého mesiaca tohto roka bolo typické mrazmi, niekedy sprevádzanými aj ostrým vetrom, a snehom. Podľa klimatológov však januárové teplotyz pohľadu dlhodobých štatistík neboli až také extrémne, ako sa mohlo zdať. „Keď si pozrieme skutočné hodnoty teploty vzduchu, tak zistíme, že boli to síce nízke hodnoty, ale napríklad v Močenku alebo v oblasti Nitry boli v minulosti zaznamenané aj nižšie hodnoty teploty vzduchu. Keby som bol konkrétny, tak teraz klesla teplota vzduchu na meteorologickej stanici v Nitre najnižšie 8.januára 2017 na -22,2 °C, ale ak sa pozrieme na historické záznamy, tak z nich zistíme, že najnižšie klesla hodnota teploty vzduchu v Nitre 13. januára 1987.To bol január s tou povestnou snehovou kalamitou a vtedy namerali v Nitre -29 °C,“ spresnil informácie o chlade v našej lokalite klimatológ SHMÚ Pavel Faško.

Počasie v ostatných týždňoch bolo najmä s ohľadom na ostatné dve zimy mimoriadne chladné, ale nepadol žiaden teplotný rekord. Dokonca v Nitre nebola ani nameraná hodnota, ktorá by deň označovala ako arktický.Za arktický deň sa označuje ten, počas ktorého teplota nevystúpi na viac ako -10 stupňov. V Nitre bolo cez deň najchladnejšie 10. januára 2017, kedy bolo -9,7 °C. Ľudia však odlišne vnímajú zimu, keď mrzne bez vetra, a zimu, ktorú znásobuje vietor. „Ak berieme do úvahy, ako ochladzuje vietor, tak každý meter za sekundu pri rýchlosti vetra znamenáochladenie na pocit asi o 1 stupeň Celzia. Ak namerali 7.januára 2017 v Nitre -9,7 °C najvyššiu teplotu v tom dni a vietor v nárazoch napríklad dosahoval 15 m/s a niekedy to bolo aj 20 m/s –tak tá teplota na pocit predstavovala hodnoty -25 až -30 °Celzia. To je už skutočne nepríjemný pocit,“ vysvetlil Pavel Faško.

Teplotu vzduchu vždy ovplyvňuje aj fakt, či je na danom území snehová pokrývka alebo nie. V prípade vrstvy snehu sa mráz znásobuje a tam, kde je viac snehu, klesnú teploty nižšie. Zima však ešte nekončí.Podľa kalendára bude prvý jarný deň až 20.marca 2017. „Pod vplyvom prítomnosti snehovej pokrývky treba počítať s tým, že teplota vzduchu znova klesne nižšie, to znamená, že zosilnejú mrazy,“ pripomenul Pavel Faško.

Je preto vhodné aj naďalej sa teplo obliekať, zvýšiť obozretnosť pri pohybe po namrznutých cestách a chodníkoch, ale netreba zabúdať ani na domáce a divožijúce zvieratá. U domácich treba často kontrolovať, či majú prístup k nezamrznutej vode a sú chránené pred vetrom a mrazom. Divým vtákom je zas vhodné nachystať vonku semienka alebo jabĺčka.

 

  • Zimy ako pred desiatkami rokov

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top