Titulka   >  Video reportáže
publikované: 16.12.2015 13:26  //  aktualizácia: 16.12.2015 13:27  //  zobrazené: 1132

Ľudové misie vo farnosti

S ľudovými misiami prichádza Boh k nám.

 

Ľudové misie sú akýmisi duchovnými cvičeniami pre celú farnosť. Nie každý má totiž možnosť odísť z domu, od rodiny a povinností a utiahnuť sa na niekoľko dní do ticha exercičného domu pre obnovenie svojho vzťahu s Bohom.

Ľudové misie sa v našej obci konali od soboty 28.novembra a trvali do nedele 6. decembra.

 Na pozvanie p. farára Petra Michalova  prišli vykonať duchovnú obnovu farnosti  pátri redemptoristi z Kongregácie najsvätejšieho Vykupiteľa z kláštora v Kostolnej. Počas deviatich dní  pátri misionári slúžili sv. omše, vysluhovali sviatosti zmierenia,  konali pobožnosti a katechézy pre mužov, ženy, deti a mládež. Snažili sa priblížiť veriacim pravdy viery v témach o Božej láske, hriechu, spáse, viere a obrátení, Ježišovi, Duchu Svätom a Cirkvi. Ich kázne boli upriamené na duchovný rozmer prežívania vzťahu s Bohom.“Ide o to, aby sme obnovili, pomohli si obnoviť vieru v Boha, obnoviť vzťah s  ním, aby tento vzťah nebol nejaký tradičný, ale aby bol osobný a živý – to je vlastne podstata ľudových misií – pozvanie priblížiť sa Bohu, ktorý nám vychádza v ústrety a približuje sa k nám, Ježišovi Kristovi, ktorý sa stal človekom a stále skrze svojho Ducha medzi nami žije a pôsobí,“  vysvetlil cieľ misií páter Peter Hertel.

Každý deň počas  misií mali veriaci možnosť prijať sviatosť zmierenia, v piatok tiež prijať sviatosť pomazania chorých,  manželia si mohli obnoviť svoje manželské sľuby, v sobotu sa svätili  mariánske predmety a v nedeľu misijné krížiky. Záujemcovia si mohli zakúpiť  literatúru zameranú na duchovné problémy či obnovu viery. „No ja si tak myslím, že misie obohacujú veriaceho človeka, pretože normálne na sv. omši, tam je to také klasické, tuto sa všetko rozoberá dopodrobna, aby sme pochopili tie veci a rozmýšľali nad tým, čo to znamená veriť v Boha,“ skonštatoval p. Alexander Habdák.

Misionári sa prihovárali aj deťom v škole a mládeži formou pantomímy, piesní a svedectiev externých spolupracovníkov.

„Misie, to je niečo zvláštne, je to chvíľa, kedy sa má duchovný život vo farnosti rozvíjať, to znamená, že to bolo pozvanie pre každého jedného obyvateľa, bez ohľadu na to, či je viac veriaci, či menej veriaci, jednoducho bolo to pozvanie, aby si vykonal aj v tomto adventnom čase také duchovné cvičenia, duchovnú obnovu, také stíšenie sa.

Misie sú zvláštne tým, že sa konajú len niekoľkokrát za niekoľko rokov. Je taký interný predpis, že raz za 10 rokov. Tu v Močenku boli naposledy v roku 1991, takže vlastne to už bola taká duchovná potreba. Keď zhodnotíme tieto misie v našej farnosti, tak sa môžem poďakovať za to, že ľudia prejavovali záujem, čo bolo vidieť aj na návšteve bohoslužieb, a tých akcií a podujatí, ktoré pátri redemptoristi konali. Je zvykom, že po roku nasleduje taká malá duchovná obnova a taká bilancia, čo misie priniesli. Dúfam, že po roku môžeme zhodnotiť, že aj to duchovné dielo, ktoré pátri začali, bude mať svoje ovocie, vlastne všetko má mať svoje ovocie a význam,“ poďakoval sa pátrom misonárom a zhrnul celý misijný týždeň p. farár farnosti Peter Michalov.

Ľudové misie sa skončili tradičnou posviackou misijného kríža, ktorý zostane v tomto spoločenstve ako svedok toho, čo sa tu v čase misií dialo a hovorilo.

 

  • Ľudové misie vo farnosti

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top