Titulka   >  Pamiatky
publikované: 19.03.2020 13:40  //  aktualizácia: 10.05.2023 13:09  //  zobrazené: 2022

Socha sv. Floriána

     Neďaleko vchodu do areálu kaštieľa na Ulici sv. Gorazda stojí Socha sv. Floriána vyhotovená z tufového kameňa.
     Postavu sv. Floriána, patróna hasičov a ochrancu pred ohňom a inými živelnými pohromami, dal vyhotoviť  Jozef Kluch v roku 1816. Svätý je zachytený vo zvyčajnom rímskom vojenskom odeve. S džberom v pravej ruke hasí dom, ľavou rukou pridržiava zástavu. Skulptúra sa napriek „neskorému“ datovaniu verne pridržiava barokových vzorov.
     Tufový kameň patrí medzi nestále horniny a nie je vhodný do exteriéru. Vplyvom počasia nastala výrazná deštrukcia povrchu kamennej hmoty. Poškodenie spôsobila aj cementová vrstva, ktorú v minulosti „reštaurátori“ naniesli na celú sochu. Tvrdá cementová vrstva nedokáže prepúšťať vlhkosť a soľ z kameňa, z toho dôvodu pod jej povrchom dochádzalo k premŕzaniu mokrej hmoty kameňa a deštrukcii kamennej hmoty.
     V roku 2016 dala obec sochu zrekonštruovať. Reštaurátor (Martin Mikuláš) z diela odstránil všetky cementové tmely a mikroflóru. Vzhľadom k tomu, že socha bola značne poškodená a niektoré časti chýbali, vytvoril faksimile sochy a podstavca s doplnením chýbajúcich častí modelácie. Odliatok vyhotovený z umelého kameňa formou výdusku je charakterom a farebnosťou povrchovej úpravy identický s materiálom originálu diela.

Text: Peter Buday
Foto: Michal Lašut, Peter Rafaj

  • Socha sv. Floriána pred rekonštrukciou
  • Socha sv. Floriána pred rekonštrukciou
  • Faksimile sochy sv. Floriána
  • Socha sv. Floriána po rekonštrukcii
  • Socha sv. Floriána po rekonštrukcii
  • Socha sv. Floriána po rekonštrukcii

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top