Titulka   >  Pamiatky
publikované: 20.03.2020 08:30  //  aktualizácia: 13.05.2020 11:15  //  zobrazené: 2699

Kaplnka sv. Urbana

     Murovanú kaplnku zasvätenú patrónovi vinohradníkov dal postaviť miestny gazda Ján Bleho v roku 1748. Pozostáva zo štvorcovej lode s pruskou klenbou, trojbokej svätyne na východe a trojpodlažnej zvonice na západe. Jediný vstup do interiéru vedie cez podvežie. V nike v priečelí osadili sochu sv. Urbana.
     Základný kameň stavby 8. mája 1748 požehnal nitriansky kanonik Ignác Holzpeck, 25. mája 1750 ju benedikoval Andrej Tóth, farár z Jarku, za asistencie farára Juraja Lackoviča z Močenka a Jozefa Jelenčiča z Veľkého Zálužia. Zakladateľ v roku 1758 daroval kaplnke Zvon sv. Urbana.
     Nad murovanou oltárnou menzou vo svätyni visel obraz sv. Urbana namaľovaný na plátne. Podľa Gustíniho sa tu v minulosti nachádzali aj dve staré drevené sochy a kríž.
     Prvá veľká obnova (podľa Wuruma prestavba — reaedificatio) kaplnky sa uskutočnila v roku 1796 vďaka príspevkom veriacich z Močenka a Hornej Kráľovej. Zrenovovaný objekt posvätil nitriansky kanonik Anton Šafarovič. Inšpektor Karol Szászy z Močenka dal v roku 1822 vyhotoviť maľbu svätého patróna v zlátenom ráme. Kaplnka dostala v roku 1870 novú krytinu, o 12 rokov neskôr Ferdinand Salzmann z Paty namaľoval nový obraz sv. Urbana. A. Bartošík v roku 1898 volal po obnove objektu poškodeného „vodou, zrážkami a zimou“.
     V roku 1974 boli odstránené staré omietky, opravila sa strecha, rímsy oplechovali. Do výklenku nad oltárnym stolom umiestnili sochu Sedembolestnej Panny Márie. Renovácie kaplnky na prelome 20.— 21. storočia sa realizovali v spolupráci miestneho poľovníckeho združenia a obce.
     Stavbu odvodnili (1999), nasledovalo obitie zavlhnutej omietky a nanesenie novej (2001). V roku 2011 sa prikročilo k výmene strešnej krytiny, obnove fasády, úpravám odvodňovacích žľabov a najbližšieho okolia.

 

Text: Peter Buday
Foto: Michal Lašut, Peter Rafaj

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top