Titulka
publikované: 14.07.2015 13:49  //  aktualizácia: 14.07.2015 13:50  //  zobrazené: 8838

Folklórna skupina Močenčanka

Tradícia folklórnej skupiny v Močenku siaha až do rokov 1963 – 1965. Prakticky hneď od svojho vzniku sa skupina - okrem programov v obci - zúčastňovala na folklórnych prehliadkach a festivaloch. K najväčším úspechom z toho obdobia patrí vystúpenie v Krakovanoch, na Myjave a úplným vrcholom bola účasť na folklórnom festivale vo Východnej, kde folkloristi žali úspech za vynikajúco predvedený "Sečkársky tanec".

Svoje meno – „Folklórna skupina Močenčanka“ - nosí od roku 1984. Dlhoročnou vedúcou súboru bola pani Mária Kolenčíková, ktorá svoju funkciu zastávala od roku 1985.

FS Močenčanka nacvičuje staré piesne a zvyky z dedičstva otcov a matiek v rodnej obci sprevádzané harmonikou. Zatiaľ sa im podarilo nacvičiť sedem obrazov: Krštenie, Hody, Fašiangy, Konope, Žatva, Vohľady a Svadba. Kroje, ktoré členovia skupiny používajú, sú buď staršie, ktoré sa podarilo získať v rodinách, alebo ide o nové - ušité podľa originálnych vzorov.

FS Močenčanka vznikla podstatne neskôr ako jej menovkyňa - dychová hudba, predsa však má už tiež bohatú, štyridsaťročnú tradíciu. Už v rokoch 1963 - 1965 začali pod vedením tunajšej učiteľky Mgr. Anny Tóthovej nacvičovať deti z miestnej základnej školy i dospelí. Cieľom týchto nadšencov bola prezentácia ľudových piesní a obyčají, tradovaných v regióne. Nácviky sa uskutočňovali prevažne v škole. Členovia skupiny Mária Kolenčíková, Jana Tóthová, Michal Bartuš, Mária Paškevičová, Jozef Kudlej a, žiaľ, už nebohý Štefan Horváth vystupovali spočiatku na rôznych podujatiach ako spevácka skupina. Po niekoľkých rokoch do skupiny prišiel známy tanečník Vojtech Pec, ktorý už tiež nie je medzi nami. A. Tóthová vtedy vytvorila choreografiu pôvodného močenského tanca nazývaného sečkársky. V. Pec ho tancoval spolu s J. Tóthovou, ktorú neskôr, asi v roku 1976, vystriedala M. Kolenčíková. Tento úspešný tanec folkloristi predviedli na viacerých vystúpeniach.

Aby sa súbor dospelých i detí mohol naďalej rozvíjať, detskí členovia spolu s vedúcou A. Tóthovou začali zbierať folklórny materiál: piesne, tance zvyky - v Močenku aj v okolí. Vystupovali odetí do močenských krojov, pričom dobrými poradkyňami boli v tom čase tety Kališová, Pistovičová a Lénčešová, ktoré samy ešte kroj nosili. Detské kroje ušila Júlia Hambálková.

Prakticky hneď od svojho vzniku sa skupina - okrem programov v obci - zúčastňovala na folklórnych prehliadkach a festivaloch. K najväčším úspechom z toho obdobia patrí vystúpenie sólových spevákov M. Kolenčíkovej a M. Bartuša v Krakovanoch, prezentácia celej skupiny na Myjave a úplným vrcholom bola účasť na folklórnom festivale vo Východnej, kde folkloristi žali úspech za vynikajúce predvedený "Sečkársky tanec".

Z podnetu Slovenskej akadémie vied boli tance z Močenka zaznamenané aj na filmový materiál. Skupinu krátky čas doprevádzala cimbalová muzika, potom striedavo harmonikári Viliam Kováč a Jaroslav Soroka.

Po roku 1982 folklórna skupina istý čas pracovala bez vedúceho. Z rôznych dôvodov z nej odišli niektorí členovia, súbor bol v štádiu hľadania. Napriek tomu so svojím programom vystupoval na rôznych kultúrnych či spoločenských podujatiach v obci, pričom nácviky viedla bývala vedúca A. Tóthová. V roku 1984 vedenie prevzal Michal Bleho a skupina sa začala konsolidovať, keď získala nových zanietených folkloristov. Vtedy aj vznikol jej dnešný názov: Folklórna skupina Močenčanka (dovtedy bol súbor oficiálne vedený ako Folklórna skupina pri Miestnom kultúrnom stredisku). Úspešné boli vystúpenia v amfiteátri Agrokomplexu v Nitre s programom Žatva a na súťažnej prehliadke v Topoľčiankach s programom Regrúti a v roku 1985 znova na festivale vo Východnej.

Koncom roku 1985 prevzala vedenie súboru už skúsená folkloristka Mária Kolenčíková, ktorá dokázala posilniť odbornú stránku jej pôsobenia. Začali sa nacvičovať staré piesne a zvyky z dedičstva otcov a matiek v rodnej obci. Hoci účinkujúci sa priebežne vymieňali, v krátkom čase sa podarilo nacvičiť sedem obrazov: Krštenie, Hody, Fašiangy, Konope, Žatva, Vohľady a Svadba. Kroje, ktoré členovia skupiny používajú, sú buď staršie, ktoré sa podarilo získať v rodinách, alebo ide o nové - ušité podľa originálnych vzorov.

Medzi úspešné obdobie Folklórnej skupiny Močenčanka nepochybne možno zarátať aj 90. roky minulého storočia, keď sa zúčastnila viacerých súťažných prehliadok (Nitra, Topoľčianky, Bratislava, Myjava), na celoslovenských oslavách sv. Urbana v Sebechleboch a viackrát účinkovala v obci i mimo nej. V roku 1995 pri príležitosti osláv výročia svojho vzniku uviedla v Dome kultúry v Močenku celovečerný program, v ktorom vystupovalo dvadsaťsedem účinkujúcich. O tri roky neskôr dokonca nacvičila spoločný program Čepčenie nevesty spolu so známym nitrianskym súborom Ponitran. V ňom vystúpenia súboru hudobne sprevádzal harmonikár František Rehák a od roku 1998 je to harmonikár Milan Zemančík.

V súčasnosti má skupina  18 členov a vedúcou tohto umeleckého telesa je p. Mária Sabová. FS Močenčanka má aj dnes za cieľ prezentáciu  ľudových piesní a obyčají, tradovaných v regióne. Skupina sa zúčastňuje vystúpení  v Šali, Diakovciach vo Veľkom Záluží, na Agrokomplexe v Nitre s programom Žatva, na súťažnej prehliadke v Topoľčiankach s programom Regrúti, Bratislave, Kokave nad Rimavicou na celoslovenských oslavách sv.Urbana v Sebechleboch, viackrát sa zúčastnili na folklórnom festivale vo Východnej, kde folkloristi žali úspech za vynikajúce predvedený Sečkársky tanec.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1544

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top