Titulka   >  ŽIVOT V OBCI   >  Organizácie
publikované: 27.01.2016 09:46  //  aktualizácia: 27.01.2016 09:55  //  zobrazené: 4779

ZO Chovateľov poštových holubov Močenok

Chovu poštových holubov sa v Močenku začal rozvíjať od roku 1941. Vtedy prvé exempláre tohto vtáctva do obce priniesol dnes už nebohý Vojtech Lenčéš. V tom období sa na Slovenskú chovali rôzne okrasné holuby. Existoval aj veľký záujem o poštové holuby, ale v čase druhej svetovej vojny bol ich chov zakázaný. Disponovala nimi iba armáda.

Po vojne sa však tento ušľachtilý šport začal mimoriadne rozvíjať. Spočiatku sa mu začali venovať najmä tí Močenčania, ktorí chodili za prácou do Čiech a odtiaľ prinášali nové poštové holuby. V priebehu rokov sa rozšíril, chovatelia dosahovali dobré výsledky v rámci nitrianskeho regiónu. Močenok bol istý čas jedinou obcou v okrese Šaľa, kde boli chovatelia poštových holubov organizovaní.

Spolok chovateľov poštových holub bol v spolupráci s vtedajším Zväzarmom založený 14. 2. 1946. Prvú členskú základňu tvorilo jedenásť chovateľov. Zväzarm im prostredníctvom svojho predsedu Ladislava Kromera daroval dvoje konštalovacích hodín, 6 pretekárskych košov, 4 koše na prenos, potrebné tlačivá, pliešky na označovanie holubov, plombovacie kliešte a iný materiál. Krmivo sa dalo nakupovať za viac-menej symbolickú cenu podľa presnej evidencie chovateľov.

V priebehu celých desaťročí sa močenskí chovatelia poštových holubov zúčastňovali cvičných, domácich i zahraničných pretekov, na ktorých holuby získavali body za umiestnenie. Najväčšie úspechy na súťažiach i výstavách dosahovali v rokoch 1960 – 1988, tie potvrdzovali dobrú úroveň chovu týchto inteligentných operencov v obci. Spomenúť môžeme iba tie najvýznamnejšie. Uviesť treba 10. miesto Karola Lenčéša na olympiáde v anglickom Blackpooli v roku 1977, ďalej 7. miesto Vojtecha Mihálika (už zosnulého) na celoštátnej výstave v Galvoldove v roku 1978, odkiaľ so svojím holubom postúpil na spartakiádu do Katovíc i na olympiádu v Tokiu. V rokoch 1986 – 1987 močenský chovateľ Gejza Gál získal ocenenia za najvýkonnejšieho holuba ČSSR. Jeho holub postúpil na spartakiádu do Budapešti a následne potom v Katoviciach získal 3. miesto.

Po páde železnej opony v roku 1989 sa rozšírili kontakty, začali sa privážať holuby z Nemecka, Belgicka a Holandska, čím sa dosiahlo skvalitnenie chovu. Úspechy sa potom dostavili aj v 90. rokoch minulého storočia: 1. miesto v juhoslovanskej Subotici na spartakiáde národov, účasť na XXVI. Svetovej olympiáda v Kapskom Meste a ďalšie. Z najnovších úspechov treba spomenúť 3. miesto mladého chovateľa Radoslava Straňáka, ktoré získal na súťaži v nemeckom Aschaffenburgu v júnu 2002 s holubom číslo 97–10–8872. O tom, že ide o skutočne mimoriadne cenné umiestnenie, svedčí fakt, že celkove súťažilo 6 263 holubov. Vynikajúce úspechy v tomto obore má významný a dlhoročný člen a funkcionár chovu poštových holubov Juraj Šarkézy. Napriek svojmu vysokému veku odovzdáva svoje poznatky a skúsenosti všetkým kolegom.

Močenskí holubári v súčasnosti rozvíjajú svoje ušľachtilé hobby pod vedením Ing. Petra Prváka, ktorý je ich organizačnou dušou, takže to, že dosahujú dobré umiestnenia v rebríčkoch, je aj jeho zásluha.

Všetkým, ktorí sa v minulosti v Močenku venovali chovu poštových holubov a už nie sú medzi nami, ako aj súčasným chovateľom patrí vďaka za šírenie dobrého mena obce doma i v zahraničí. 

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1555

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top