Titulka   >  OBEC   >  História
publikované: 14.07.2015 13:00  //  aktualizácia: 14.07.2015 13:01  //  zobrazené: 5711

Obdobie Veľkomoravskej ríše

Z raného obdobia osídlenia územia Slovenska Slovanmi sa v blízkosti Močenka zachovalo pohrebisko a časti obydlí, ktoré boli objavené v priestoroch dnešného podniku Duslo a. s. Šaľa.V období Veľkomoravskej ríše ležala osada - predchodkyňa dnešného Močenka v kultúrnom centre. Napokon, bola vzdialená len na tri hodiny rýchlej chôdze od Nitrianskeho hradu, sídla Nitrianskeho kniežatstva, cez Fabian dolinu. Profesor Ján Stanislav o tom vo svojej práci Dejiny slovenského jazyka I hovorí: „Dôležité stredisko staroslovienskej (staroslovanskej) kultúry sa nám rozborom miestnych mien a iných okolností ukazuje do oblasti dolného Váhu, okolo mesta Galanty a obce Mučeníkov, ktoré ležia neďaleko Nitry..."

Pripomeňme si však fakt, že jedna z najvýznamnejších postáv veľkomoravských (a teda aj slovenských cirkevných, ale nielen cirkevných) dejín svätý Gorazd má svoje korene v Močenku, resp. jeho okolí. Ján Stanislav o tom v spomenutej publikácii napísal: „Mučeníky ležali pôvodne na majetku rodu a potom rodiny Gorazdovcov, z ktorej pochodil aj kňaz Gorazd, dezignovaný nástupca arcibiskupa Metoda." 

Skutočnosť, že z územia obce pochádza sv. Gorazd, ako aj pravdepodobná prítomnosť solúnskych bratov svätého Cyrila a svätého Metoda na území obce, sú najdôležitejšími ohnivkami, ktoré Močenok zaraďujú do dejinného reťazca vývinu Slovenska. Prirodzene, Močenka sa dotkli všetky známe okolnosti rozkvetu a slávy Veľkomoravskej ríše, ale aj udalosti späté s jej zánikom.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top