Titulka   >  Pamiatky
publikované: 20.03.2020 09:00  //  aktualizácia: 13.05.2020 13:35  //  zobrazené: 4584

Kaplnka sv. Gorazda v Gorazdove

Kaplnka sv. Gorazda v Gorazdove

V najpravdepodobnejšom rodisku sv. Gorazda, v Gorazdove, obec Močenok postavila v roku 1994 Kaplnku sv. Gorazda.

Základný kameň Kaplnky sv. Gorazda posvätil Mons. František Rábek, pomocný biskup Nitrianskej diecézy, v júli 1993, a to počas prvého ročníka festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok.

Stavbu začala obec Močenok realizovať na jeseň 1993 s pomocou Štátneho majetku Trnovec nad Váhom a pracovníkov stavebnej skupiny obce Močenok.

V roku 1994 Kaplnku sv. Gorazda posvätil J. Em. Ján Chryzostom kardinál Korec, nitriansky sídelný biskup.

Projekt zdarma pripravili architekt Ing. arch. Stanislav Babčan a statik Ing. Milan Vaňuš.

Podľa Ing. arch. Stanislava Babčana ho pri navrhovaní projektu kaplnky inšpirovalo niekoľko podnetov naraz: „V roku 1993 ma oslovil vtedajší starosta Močenka Ing. Jozef Šuvada s úmyslom realizácie Kaplnky sv. Gorazda v Gorazdove. Silné emócie vyvolávalo už samotné miesto, predpokladané rodisko sv. Gorazda. Záujem Nitrianskeho biskupstva, seminaristov, obce Močenok a nájdenie uschovaného zvona z bývalej zvoničky z Gorazdova vytvárali mozaiku podnetov pre pohľad na riešenie samotnej kaplnky.

Pri stavbe kaplnky sme brali do úvahy priestorové danosti rovinatej krajiny, ktoré si žiadali dominantné riešenie, a preto sme navrhli vertikálu s orientáciou k nebesiam. Kaplnka má pripomínať začiatky kresťanstva na našom území a prvého svätca zo slovenského územia, žiaka sv. Cyrila a Metoda. Tvorí ju vertikála veže s krížovým pôdorysom v hornej časti s výrezom pre zvon a dolu sa nachádzajú ‚mini románske‛ kaplnky pre sošku sv. Gorazda. Tento priestor je upravený na meditáciu.

Predpolie kaplnky vytvára priestor na slúženie sv. omše. Pozadie tvorí zemný val symbolizujúci otvorenú náruč objímajúcu kaplnku a  vítajúcu každoročnú púť veriacich.

Účasť pútnikov na bohoslužbách a duchovných programoch pred Kaplnkou sv. Gorazda v Gorazdove potvrdila vhodnosť riešenia priestoru.

Každá stavba kaplnky, božích múk, žije od myšlienky po realizáciu svoj úžasný život, v ktorom je dôležité stretnutie ľudí spoločného zmýšľania i tých, ktorí o tomto živote vo svete nevedeli alebo ho nechápali.“

 

Text: Ing. Jozef Šuvada, Ing. arch. Stanislav Babčan

Foto: Filip Lašut

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top