Titulka   >  Pamiatky
publikované: 18.03.2020 13:42  //  aktualizácia: 13.05.2020 12:04  //  zobrazené: 3391

Socha sv. Vendelína

     Sv. Vendelín je patrón životného prostredia, ochrancov prírody, pastierov, roľníkov. Prihovára sa za priaznivé počasie, dobrú úrodu a chráni zvieratá pred chorobami.

     Rustikálna (ľudová) socha tohto svätca stojí pri ceste do Šale.

     Na celú sochu bol v minulosti nanesený cementovo-vápenný tmel, ktorý nevhodne prekrýval poškodenia kamennej hmoty a spolu so zvetrávaním zapríčinil rozrušenie jej povrchu. 

. Na diele sa nachádzala rozsiahlo rozrastená vrstva machu a lišajníkov. Pôvodný kamenný povrch bol už značne degradovaný. Zvetranie a zle použitý tmel zapríčinili rozrušenie povrchu diela.

     V roku 2018 zabezpečila obec reštaurovanie sochy.  Reštaurátor (Martin Mikuláš) odstránil všetky sekundárne doplnky, farebné vrstvy, tmely a nevhodne domodelované chýbajúce časti. Po očistení a tmlení spevnil kamennú hmotu pomocou vákuovej petrifikácie. Nasledovalo retušovanie tmelených miest a farebné scelenie kamenného povrchu.

 

Text: Peter Buday
Foto: Michal Lašut, Peter Rafaj

  • Socha sv. Vendelína pred rekonštrukciou
  • Socha sv. Vendelína pred rekonštrukciou
  • Socha sv. Vendelína po rekonštrukcii
  • Socha sv. Vendelína po rekonštrukcii
  • Socha sv. Vendelína po rekonštrukcii

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top